Vanhan ajan autot Euroopassa

Euroopassa vanhan ajan autoilla on pitkä historia. Näitä vanhoja upeita autoja näkee usein vielä tänäkin päivänä eurooppalaisilla kaduilla ja kujilla. Moottoriteille nämä autot harvemmin tosin eksyvät ja eiväthän tällaiset vanhat ajoneuvot olekaan tarkoitettu minkäänlaisiin kiihdytysajoihin tai nopeisiin ohituksiin. Vanhan ajan autot on tarkoitettu enemmänkin nautiskeluun ja hupiajeluihin. Näitä autoja ihaillaan, niitä pidetään hyvänä, ne säilytetään kunnollisissa autotalleissa ja niitä kunnostetaan aina tarpeen tullen.

Vanhan ajan ajoneuvoja käytetään usein erilaisissa esittely- tai näyttelytilaisuuksissa, erilaisissa juhlallisuuksissa tai vaikkapa hääajoneuvona. Vanhan ajan autoja keräillään, kunnostetaan ja vaihdellaan toisiin vanhoihin ajoneuvoihin. Näillä ajoneuvoilla on paljon tunnearvoa ja arvokkuutta. Vanhan ajan autoilla on aivan toisenlainen “elämä” kuin nykyautoilla, niitä ei voi edes verrata toisiinsa millään tavalla. Vanhan ajan autot ovat harrastus, jota harrastetaan tunteella ja tekniikalla.

Järjestäytyneitä autoklubeja

Euroopan monissa maissa on erilaisia vanhan ajan autojen klubeja. Erityisesti autoja valmistamissa maissa nämä klubit ovat vahvasti esillä ja kerhoja on useita. Muutamana vahvana esimerkkinä voitaisiin mainita maat kuten Englanti, Saksa ja Ranska, mutta kyllä näitä klubeja on myös monissa muissakin Euroopan maissa. Klubit ovat kooltaan hyvin erilaisia, on pieniä klubeja ja sitten todella suuria kerhoja. Kerhot ovat myös jakautuneet hieman eri tavalla. Osa kerhoista on vain yhtä automerkkiä oleville autoille, esimerkiksi hyvin kalliille Bugateille. Toisiin kerhoihin voi liittyä ihan minkä vaan vanhan ajan auton kanssa, ilman minkäänlaisia rajoituksia. Osassa kerhoja on rajoitteeksi laitettu autojen valmistusvuodet. Jokaiselle halukkaalle löytynee varmasti jonkinlainen kerho joko läheltä tai hieman kauempaa.

Vanhan ajan autojen klubeihin liittyvät yleensä tällaisten hienojen autovanhusten omistajat. He järjestävät erilaisia kokoontumisia ja ryhmäajoja. Ryhmäajoissa autoilijat ajavat vanhoilla autoillaan letkassa rentoa tahtia, nautiskellen, ei kiihdytellen. Tällaisia ryhmäajoja näkee usein keväisin ja kesäisin, kun sää on otollinen. Täytyy muistaa, että useissa vanhan ajan autoissa ei ole kattoa, joten säätila on otettava huomioon ennakkoon. Tällaiset letka-ajot ovat kerrassaan hieno näky maantiellä!

Vanhojen autojen harrastaminen vaatii aikaa ja rahavarantoja, sillä harrastus ei ole alkuunkaan halpaa. Mutta autojen keräilijät ovat usein valmiita sijoittamaan suuriakin omaisuuksia näihin menopeleihin. Aikaa vaatii autojen kunnossapito ja huolto. Osien saaminen voi olla usein myös kiven takana ja vaatii täten pitkäjänteisyyttä, jotta autonsa saa toimintakuntoon. Klubeissa on aina samanhenkisiä ihmisiä, joten heiltä saa aina neuvoja ja tukea tarpeen mukaan. Kaikki istuvat niin sanotusti samassa veneessä ja tavoitteena on toimiva vanhan ajan näyttävä menopeli.

Muutama esimerkki eurooppalaisista autoklubeista

Englanti on suuri autojen valmistusmaa ja sen teollisuudella on hyvin pitkä historia, joten on loogista, että sieltä löytyy useita erilaisia kerhoja vanhan ajan autoille. Yksi suuri englantilainen autoklubi on nimeltään “The Veteran Car Club of Great Britain”. Klubissa on yli 1500 jäsentä. He järjestävät sivustonsa mukaan erilaisia ralleja ja tapahtumia, jotka rohkaisevat jäseniä käyttämään vanhoja autojaan. He tarjoavat myös tietoja moottoreihin liittyen, tätä varten on olemassa kirjasto ja tietokanta. Kerho on hyvin aktiivinen.

Ranskasta löytyy muun muassa Club Bugatti France -autoklubi. He järjestävät erilaisia tapahtumia, joissa vanhan ajan autoja voi käydä ihailemassa joko sisä- tai ulkotilassa. Klubi on jo yli 50 vuotta vanha, joten kokemusta heiltä löytyy.

Saksasta puolestaan löytyy BMW-merkkisten autojen klubi nimeltään Der BMW Club Mobile Classic e. V. Klubi on aktiivinen ja se on tarkoitettu sekä autoille että moottoripyörille. Kerho järjestää erilaisia illanistujaisia ja tapahtumia jäsenilleen. Klubi toimii monella paikkakunnalla Saksassa. Välillä he kokoontuvat maanlaajuisesti suurempiin tapahtumiin.

Klubeja on Euroopassa monenlaisia, edellä mainitut ovat vain niistä muutama suurempi esimerkki. Kerhoja löytyy varmasti joka lähtöön, aivan pienistä jonkun pienen paikkakunnan minikerhoista Euroopan laajuisiin kerhoihin. Jokainen löytänee itselleen sopivan kerhon, jossa on samanhenkisiä autoihmisiä.