Tekeekö Saab vielä autoja?

Monet ihmiset miettivät edelleen, että tekeekö Saab vielä autoja? General Motors osti Saab Automobilen vuonna 2000. Saab-brändi on kuitenkin vielä elossa ja voi hyvin, ja se on yksi maailman innovatiivisimmista puolustus- ja turvallisuuspalveluita tarjoavista yrityksistä.

Ruotsalainen Saab on ollut tunnettu puolustus- ja turva-alan yritys jo yli 80 vuoden ajan, mutta ihmiset edelleen yhdistävät nimen pelkästään Saab-autoihin. Itse asiassa Saab aloitti elämänsä vuonna 1937 Ruotsissa Trollhättanissa lentokonevalmistajana, Ruotsin ilmavoimille. Yhtiön koko nimi oli Svenska Aeroplan Aktiebolaget, mutta alkoi käyttämään lyhennettä Saab. Pääkonttori siirtyi pian Trollhättanista Linköpingiin. Kuuluisimpia Saab-autoprojekteja alettiin kutsumaan nimellä 92, sillä numero 91 viittasi lentokoneisiin. Saabin automallit ovat saaneet inspiraationsa Saabin lentokoneiden suunnittelusta. Saabilla työskennelleet lentokoneinsinöörit ajattelivat voivansa hyödyntää aerodynamiikan tuntemustaan ​​lentokoneiden valmistuksesta parantaakseen kiihtyvyyttä verrattuna saksalaisiin autoihin, joita oli paljon myynnissä Ruotsin markkinoilla tuohon aikoihin.

Ensimmäinen Saab-automalli julkistettiin Linköpingissä kesäkuussa vuonna 1947. Jokainen uusi Saabin henkilöauto oli pian muotoilun, luotettavuuden ja turvallisuuden symboli. Autojen maine kasvoi nopeasti, samoin kuin Saabin yrityksen maine puolustus- ja turvallisuusyhtiönä, joka palveli hallituksen, viranomaisten ja yritysten maailmanlaajuisia markkinoita tuotteilla, palveluilla ja ratkaisuilla, jotka ulottuivat aina siviiliväestölle asti. Kun Saab Automobilen sulautuminen Scania-Vabiksen kanssa päättyi vuonna 1989, amerikkalainen autovalmistaja General Motors osti 50 prosentin osuuden uudesta Saab Automobile -liiketoiminnasta. Saab-autojen tulevaisuus kaventui hiljalleen General Motorsin kanssa. Saab Automobile AB teki konkurssihakemuksen joulukuussa 2011. Saab-autojen valmistus lopetettiin hetkellisesti vuonna 2011.

Toisin kuin puolustus- ja turvallisuusliiketoiminta, joka jatkoi markkinoilla globaalina toimijana. Saab Automobile AB jatkoi edelleen ilma-, maa-, laivasto-, turvallisuus- ja siviililentokoneiden valmistamista. Monet ihmiset ajattelevat, että Saabin nimi oli kokonaan sidottu Saabin autoihin, mutta näin ei ole. Saab on edelleen yksi ruotsalaisen teollisuuden suurimmista nimistä, sillä Saab vastaa Ruotsin puolustuskyvyn ja turvallisuuden vahvuudesta. Saab tarjoaa tänään ratkaisuja lentoliikenteen, maa-, meri-, turvallisuus- ja siviililentokoneiden ratkaisuihin. Yhtiö työllistää yli 16 500 henkilöä, ja sen vuosittainen myynti on noin 31 miljardia Ruotsin kruunua (lähes 3,38 miljardia dollaria).

Noin neljäsosa Saabin liikevaihdosta investoidaan uudelleen Saab-yhtiön tutkimus- ja kehitystoimintaan. Saabin tuotteista on monia esimerkkejä, mutta kaikkein ikonisimpia ovat Gripen-taistelujärjestelmä, Saab Kockums Gotland -luokan sukellusvene ja asejärjestelmä Carl-Gustaf. Kyllä, Saab-autoja on edelleen saatavilla kaikesta huolimatta. Saab-autojen valmistus alkoi  uudelleen vuonna 2013. Vuoden 2011 konkurssin jälkeen Saabin osti vuonna 2012 kiinalais-ruotsalainen investointiryhmä National Electric Vehicle Sweden (Nevs). Autonvalmistaja jatkoi autojen valmistamista Trollhättanissa. Uusimmat Saab-automallit ovat nähtävissä Saab-yhtiön sivustolla.

Saabin kehitys perustamishetkestä nykyhetkeen

1937: Saab perustettiin Trollhättanissa Ruotsissa lentokoneiden valmistajana

1946: Saabin autojen liiketoiminta alkaa

1947: Ensimmäinen Saabin automalli markkinoille

1955: Saab 93 -auto, joka osoittautuu valtavaksi menestykseksi

1960: Saab ostaa AB Nyköpings Automobilfabrik, ANA

1967: Saab 99 -automalli markkinoille

1968: Saab sulautuu Scania-Vabisin kanssa ja Saab-Scania syntyy, yhtiö aloittaa toimintansa

1989: Saab-autot on erotettu Saab-Scaniasta ja niistä muodostuu oma liiketoimintansa, Saab Automobile. USA:n autonvalmistaja General Motors ostaa 50 prosenttia Saabin autojen yhtiöstä osakkaaksi

2000: General Motors ottaa haltuunsa koko Saab Automobile -liiketoiminnan – Saab-konserni ei enää valmista Saab-autoja, eikä ole enää mukana autoteollisuudessa

2011: Kun General Motorsilla on taloudellisia vaikeuksia ja erilaiset yritysostot eivät onnistu, Saab Automobile hakeutuu konkurssiin vuonna 2011, Saabin autoliiketoiminta loppuu

2012 Kiinalais-ruotsalainen investointiryhmä National Electric Vehicle Sweden ostaa Saabin

2013 Saabien valmistus alkaa jälleen

1937 – nykypäivään: Saab kehittyy edelleen yhtenä maailman innovatiivisimmista puolustus- ja turvallisuusyhtiöistä.