Suomen Veteraaniautoseurat

Suomessa toimii muutama veteraaniautoseura. Seurat tuovat oivallisesti alan harrastajat yhteen ja ihmiset voivat tietouden ja kokemusten lisäksi saada myös samanhenkisiä ystäviä. Auton rekisteröiminen museoajoneuvoksi onnistuu museoajoneuvotarkastuksen kautta. Jotkut seurat järjestävätkin Liikenneministeriön myöntämällä luvalla näitä tarkatuksia vähintään 30 vuoden ikäisille autoille.

Seurat

Vaasassa ja sen ympäröivillä alueilla toimii Vaasan Veteraaniautoseura. Seuran tarkoituksena on koota yhteen alueen vanhojen ajoneuvojen harrastajat, edistää historiallisesti arvokkaiden ajoneuvojen entisöimistä ja säilyttämistä. Seuraan voi liittyä kuka tahansa Vaasan lähiseudulla asuva henkilö. Seura järjestää erilaisia näyttelyitä, ajoja ja muita aiheeseen liittyviä tapahtumia. Seura myös julkaisee jonkin verran kirjallista materiaalia vanhoihin ajoneuvoihin liittyen. Seura hoitaa myös Vaasan Auto- ja Moottorimuseota. Lisäksi seuran kautta on mahdollista saada talvisäilytyspaikka omalle ajoneuvolle. Suomessa toimii myös Autohistoriallinen Seura ry. Jäseneksi pääsee lähettämällä hakemuksen ja myös hakijan puoliso on tervetullut seuraan yhteisellä jäsenmaksulla. Seuran kautta saat jäsenlehden neljä kertaa vuodessa sekä Automobiili-harrastelehden viisi kertaa vuodessa.

Seuran kautta onnistuu myös ajoneuvon museotarkastukset, sillä sillä on Liikenneministeriön vuonna 1980 myöntämä lupa järjestää tarkastuksia. Seura järjestää jäsenilleen erilaisia tapahtumia, kuten teemailtoja, ajotapahtumia ja retkiä. Internetissä toimii myös AHS:n keskustelufoorumi, jolla pääsee keskustelemaan muiden alan harrastajien kanssa. Vuoden 2018 tapahtumat pitivät sisällään mm. maaliskuun talviajot, kesäteatterikäynnin, kokoontumisia sekä hyväntekeväisyysajelun. Suomen Automobiili-Historiallinen Klubi ry on perustettu jo vuonna 1959. Sillä on jo yli 5000 jäsentä. SAHK:n tavoitteena on saada tallennettua ajoneuvohistoriaa. Se järjestää museoajoneuvotarkastajia ja niitä toimiikin yli 70 kappaletta eri puolilla Suomea. Klubi on mukana kansainvälisessä toiminnassa, jonka ansiosta saadaan tärkeää tietoutta esimerkiksi erilaisten määräysten muuttumisesta. SAHK myöntää myös todistuksia ajoneuvon museokelpoisuudesta.

Todistus tarvitaan esimerkiksi kansainvälisissä ajotapahtumissa. Klubi ylläpitää tapahtumakalenteria, josta vanhojen ajoneuvojen ja koneiden harrastajat löytävät kiinnostavia tapahtumia ympäri Suomen. Veteraanikuorma-autoseura ry on jo reilun 30 vuoden ajan olemassa ollut harrastajajärjestö. Järjestön tarkoituksena on vanhojen hyötyajoneuvojen säilyttäminen ja historian ja perinteen tallentaminen. Seura julkaisee joitakin kirjallisia materiaaleja liittyen kuorma-autoperinteisiin, entisöintiin ja kuljetuskulttuuriin. Lisäksi järjestö järjestää kolme kertaa vuodessa hyvin suosittuja matka-ajoja. Niiden kohteet vaihtelevat vuosittain. Yksi seuran tarkoituksista on tietenkin kasvattaa tietoisuutta ja sen verkkosivuilta onkin luettavissa artikkelit erilaisista vanhoista kuorma-autoista, kuten suomalaisesta Nalle-Sisusta tai Ford AA:sta. Tieto on mielenkiintoista alan harrastajalle ja tällainen tieto voi muutoin olla vaarassa unohtua. Perinteitä kunnioitetaan ja jatketaan. Jäseniä seuralla on n. 950 kappaletta.

Lue lisää seurasta sen verkkosivuilta tästä. Suomen Linja-autohistoriallinen Seura eli SLHS on keskittynyt vanhoihin linja-autoihin. Tämä tuo vaihtelua muunlaisiin vanhoihin ajoneuvoihin keskittyviin seuroihin ja järjestöihin. Seuran 4 kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti antaa tietoa itse linja-autoalasta sekä sen historiasta ja nykypäivästä. Lehdessä on osioita myös ruotsiksi ja englanniksi. Lehden lisäksi seura järjestää erilaisia matkoja ja retkiä, joiden aikana pääsee tutustumaan – mihinkäs muuhunkaan kuin – vanhoihin linja-autoihin. Retkiä tehdään myös ulkomaille. SLHS:llä on myös museobussikalusto, joista löytyy lyhyet esittelyt seuran verkkosivuilta.

Mikäli olet kiinnostunut vanhoista ajoneuvoista, oli ne sitten henkilö-, kuorma- tai linja-autoja, löytyy jokaiselle seura. Seurat ovat hyvä tapa tavata muita kanssaihmisiä tai käydä katsomassa ihailemiasi vanhoja ajoneuvoja. Retkillä pääsee usein näkemään sellaisia ajoneuvoja, joita et ehkä muuten pääsisi kovin helposti näkemään. Lisäksi saat seuran jäsenlehden myötä mielenkiintoista katsottavaa ja luettavaa myös kotiisi. Kannattaa siis käydä läpi esimerkiksi edellämainitut tai tutkia Internetistä, löytyykö asuinalueeltasi seuraa omasta kiinnostuksen kohteestasi.