Sähköisten ajoneuvojen kannattavuus

Sähköajoneuvo käyttää yhtä tai useampaa sähkömoottoria tai vetovoiman moottoria. Sähköajoneuvolle voidaan antaa virta kollektorijärjestelmän kautta ajoneuvon ulkopuolisista lähteistä peräisin olevalla sähköllä tai se voi olla itsenäinen akulla, aurinkopaneeleilla tai sähkögeneraattorilla polttoaineen muuntamiseksi sähköksi. Sähköajoneuvoihin kuuluvat muun muassa tie- ja rautatieajoneuvot, pinta- ja vedenalaiset alukset, sähkölentokoneet ja sähköiset avaruusalukset.

Sähköajoneuvot syntyivät ensimmäistä kertaa 1800-luvun puolivälissä, jolloin sähkö oli yksi moottoriajoneuvojen työntövoiman suosituimmista menetelmistä, mikä tarjosi mukavuuden ja helppokäyttöisyyden tason, jota aikaisempien bensiiniautojen avulla ei voitu saavuttaa. Nykyaikaiset polttomoottorit ovat olleet moottoriajoneuvojen hallitseva työntömenetelmä melkein 100 vuoden ajan, mutta sähkövoima on pysynyt yleisenä muissa ajoneuvotyypeissä, kuten junissa ja kaiken tyyppisissä pienissä ajoneuvoissa.

2000-luvulla sähköajoneuvot näkivät nousun teknologisen kehityksen takia ja keskittyivät entistä enemmän uusiutuvaan energiaan. Suuri kysyntä sähköajoneuvoille kehitettiin ja pieni joukko insinöörejä alkoi jakaa teknisiä yksityiskohtia sähköajoneuvojen muuntamisten tekemistä varten. Hallituksen kannustimet adoptioiden lisäämiseksi otettiin käyttöön, myös Yhdysvalloissa ja Euroopan unionissa. Sähköajoneuvojen odotetaan nousevan 2 prosentista maailman osuudesta vuonna 2016 22 prosenttiin vuonna 2030.

Kun sähköajoneuvot tulivat ensimmäisen kerran markkinoille ja tulivat yleisön saataville, maantiematkan ottaminen ei ollut vaihtoehto. Kauko-ohjaukseen oli useita suuria esteitä, mukaan lukien kustannukset, latausasemien puuttuminen koko maassa ja hidas akkujen lataus. Nyt kaikkiin kolmeen näistä rajoituksista on ratkaistu, joten tien komistaminen sähköautollasi on melkein yhtä helppoa kuin kaasua käyttävällä autolla.

Mikä on muuttunut vuonna 2019 sähköajoneuvojen ja tiematkustamisen suhteen?

Sähköajoneuvon omistamisen kustannukset ovat edullisempia vuosittain. Sähköajoneuvojen myynti Yhdysvalloissa nousi yli miljoonaan vuonna 2018, mikä on selvä osoitus siitä, että kuluttajat ovat kiinnostuneita ympäristön suojelemisesta ja polttoainekustannusten säästämisestä. Autonvalmistajat ovat laatimassa kehitys- ja markkinointisuunnitelmia vastatakseen Sähköajoneuvojen kysynnän ja myynnin kasvuun. Vuoteen 2025 mennessä voidaan odottaa, että kaikilla autonvalmistajilla on oma ainutlaatuinen valikoima sähköajoneuvoja. Tarjonnan ja kysynnän strategia aikoo alentaa Sähköajoneuvojen kustannuksia, mikä tekee niistä entistä houkuttelevampia kaikille.

Mikä on muuttunut vuonna 2019 sähköajoneuvojen ja tiematkustamisen suhteen?
Mikä on muuttunut vuonna 2019 sähköajoneuvojen ja tiematkustamisen suhteen?

Toinen huolenaihe, joka liittyy maantiematkojen ottamiseen Sähköajoneuvojen kanssa, on ratkaisu latausasemien lisääntymiseen, mikä paranee joka vuosi. Kun enemmän sähköautoja tulee tielle, kuljettajat voivat odottaa näkevänsä enemmän latausasemia vuosittain. Lisää asemia lisätään luetteloon joka viikko, ei vain suurissa kaupungeissa, mutta koko maassa. Kolmas huolenaihe sähköajoneuvojen ajettaessa pitkiä matkoja on akun riittämätön lataus. Tämä tekniikan puute esti aikaisemmin sähkömoottorien virran riittävän kauan kuljettamaan merkittäviä matkoja ennen kuin niitä tarvittiin ladata. Hyvä uutinen on, että sähköautoja kehitetään nyt tehokkaampien akkujen kanssa, joiden lataaminen vie vähemmän aikaa.

Sähköajoneuvot ovat edenneet pitkälle paitsi parantamalla akkujen tehokasta lataamista myös parantamalla niiden suorituskykyä. Sähköajoneuvoissa on ns. välitön kiihtyvyys. Ne pystyvät saavuttamaan nopean nopeuden vain muutamassa sekunnissa, mikä tarkoittaa, että he ovat jopa kykenevämpiä ja luotettavampia kuin koskaan ajamaan suurilla nopeuksilla valtateillä. Ennustetaan, että vuoteen 2025 mennessä sähköajoneuvo tekee sekä diesel- että kaasukäyttöisistä ajoneuvoista täysin vanhentuneita. Tämä tarkoittaa, että pitkän matkan tiematkoista tulee yhtä paljon normaalia kuin nykyisen maastoautosi ajamisesta. Nykyään tielle kuljettaminen sähköautolla on helpompaa kuin koskaan ennen.

Aja sähköautollasi älykkäästi, jotta saat kaiken irti akkuvirrasta. Lataamasi kilometrien määrää voidaan lisätä monilla tavoilla. Yksi on pysähtyä hitaasti jarrutettaessa äkillisten pysähtymisten sijasta. Kun aloitat ajoa, laske hitaasti polkimelle, kunnes saavut halutun nopeuden. Aja nopeasti, mutta ei aggressiivisesti – aggressiivinen ajaminen voi vähentää sähköajoneuvojen tehokkuutta jopa 30 prosenttia. Vielä yksi tapa parantaa ajomatkalle ajettua mailia on noudattaa moottoriteiden nopeusrajoituksia.