Mitä on street racing?

Street racing –termi on tullut suurelle yleisölle tutuksi laajalle levinneiden toimintaelokuvien myötä. Kyseessä on autojen nopeuskisat, jotka järjestetään yleisillä teillä. Tyypillisesti katukisat käydään kaupunki- tai maaseututeillä, jotka ovat vähäisellä käytöllä. Paikaksi voidaan valita myös esimerkiksi teollisuuskompleksi tai vastaava suljettu alue.

Nopeudesta on kisattu jo aikoja, mutta street racing muuttui kuumaksi puheenaiheeksi, kun autojen moottoritehot kasvoivat ja urheiluautot rupesivat yleistymään katukuvassa. Myös aiheeseen liittyvien elokuvien ja tietokonepelien ilmestyminen markkinoille kiihdyttivät kehitystä. Katukisoja järjestetään ympäri maailmaa, ja erityisesti Yhdysvalloissa sekä Japanissa kisoilla on vahvat juuret. Euroopassa katukisakulttuuria löytyy lähinnä Portugalista, Espanjasta ja Saksasta – Suomessa ilmiö ei ole juurikaan havaittavissa. Katuautokilpailuissa kisataan eri lajeissa. Osanottajat voivat ottaa mittaa toisistaan paritaistelussa, jossa mitataan autojen kiihdytysvoimaa.

Tätä kutsutaan drag racingiksi. Drifting, eli ajotyyli, jossa autoa ajetaan kontrolloidusti luisuen, on toinen kisattava alue. Point-to-point –kilpailuissa osallistujat pyrkivät ajamaan mahdollisimman lyhyessä ajassa ennalta sovitun reitin. Point-to-point –kisoja voidaan käydä myös mutkaisilla serpentiiniteillä, mikä tekee ajosta erityisen haastavaa ja vaarallista. Katukisoihin osallistuvia kutsutaan nimellä street riders. Kuskit tekevät muutoksia, usein laittomia, autoihinsa saadakseen niistä täydet tehot irti. Muutoksia voidaan tehdä esimerkiksi jousitukseen, runkopaneeliin ja polttoainejärjestelmään – kuskit voivat käyttää typpioksidia lisäämään moottorin tehoa. Kisoihin osallistumisen motiivit ovat vaihtelevia. Niistä lähdetään hakemaan adrenaliinia ja jännitystä, sekä niiden kautta sosiaalisoidutaan samanhenkisten ihmisten kanssa. Huippuunsa viritettyjen autojen esittely on tärkeä osa katukisakulttuuria. Osalle ridereista voi toimia houkuttimena myös kisojen vapaus – sääntöjä on hyvin vähän ja normaalit liikennesäännöt eivät  kisoissa päde.

Katukilpailut – laillista vai ei?

Suurin osa Euroopan maista on kieltänyt katukisojen järjestämisen laissa. Tähän on syynä valtavat turvallisuusriskit, jotka ilman ammattitaitoa järjestettyihin kisoihin liittyy. Kuolemantapauksia on valitettavasti jouduttu näkemään niin kuskien kuin katsojienkin joukossa. Ilman lupaa järjestettyihin tapahtumiin liittyy usein myös laiton vedonlyönti. Tietyillä alueilla street racing on synnyttänyt jengejä, joiden lieveilmiönä on tullut muu rikollinen toiminta, kuten autovarkaudet. Maissa, joissa street racing –kulttuuri on vahva, poliisi voi sakottaa myös katsojia  jo pelkästä osallistumisesta tapahtumiin.

Viime vuosina kisojen järjestäjien rangaistuksia on kovennettu tavoitteena päästä eroon laittomista ja vaarallisista tapahtumista, ja poliisi seuraa hyvin aktiivisesti toimintaa internetissä voidakseen puuttua jo ennalta tuleviin tapahtumiin. Vauhdin huumasta ja adrenaliinista voi päästä nauttimaan kuitenkin myös luvallisesti. Yhdysvalloissa ollaan edelläkävijöitä mitä tulee laillisten street racing –tapahtumien järjestämiseen. Tapahtumia varten suljetaan väliaikaisesti tietty alue, joka voi olla esimerkiksi stadionin tai teollisuushallien alue, tai harvalla käytöllä oleva tieosuus. Esimerkiksi Houston Raceway Park Texasissa järjestää lähes viikoittain street racing –iltoja, joissa osallistujat pääsevät ottamaan mittaa toisistaan ja testaamaan omien autojensa suorituskykyjä ilman liikennesääntöjen asetttamia rajoitteita. Katsojat ovat myös tervetulleita seuraamaan näitä villejä kisoja.

Täällä katsoja voi olla kuitenkin rauhassa ja nauttia kisoista, sillä turvallisuudesta huolehditaan niin kuskien kuin yleisönkin osalta. Jos street racing –kulttuuri kiinnostaa sinua, tässä voisi olla oiva kohde lomamatkalle. Myös San Diegossa pääsee osallistumaan katukisoihin ilman sakkouhkaa. Paikallinen RaceLegal antaa vaihtoehdon laittomille street racing –illoille, se järjestää katukisoja SDCCU-stadionilla. Kisoissa on sallittua ajaa parannelluilla autoilla ja käyttää typpioksidia räjähtävyyden lisäämiseksi. Kaikkien muutoksien tulee kuitenkin pysyä tiettyjen asetettujen perusturvallisuussäädösten alla.