Matkailuauton valinta

Matkailuauton hankintaan saa helposti upotettua suuria summia, joten oikeanlaisen ajoneuvon valinta on hyvin tärkeää. Oletko hankkimassa matkailuautoa? Mieti tarkkaan käyttötarpeesi: kuinka paljon tilaa tarvitset? Kenen kanssa reissaat? Mikä on hankintabudjettisi? Punnitse eri vaihtoehtoja ja ennen lopullista valintaa vuokraa kulkuneuvo testausta varten. Tutki netistä eri vaihtoehtoja, esimerkiksi CityCaravanin sivuilta löydät hyviä vinkkejä. Ensimmäinen asia, joka sinun tulee päättää, on valinta matkailuauton ja –vaunun välillä. Minkä tyyppinen matkustaja olet? Pysähdytkö mielelläsi pidemmiksi ajoiksi yhteen kohteeseen vai oletko jatkuvasti tien päällä? Matkailuvaunu on oiva ratkaisu sinulle, joka pysyt paikallasi pidempiä aikoja. Vaunu tarjoaa enemmän tilaa käyttöösi. Tarvittaessa voit irrottaa vaunun ja kiertää ympäristön nähtävyydet näppärästi autolla. Vaunun hankinta on edullisempaa ja myös ylläpitokustannukset ovat pienemmät.

Sinun tulee kuitenkin ottaa huomioon vaunun vedon autollesi asettamat vaatimukset. Vetoauton moottorin tulee olla riittävän tehokas. Tätä mitataan vetopainon ja vaunun kokonaispainon suhteella. Jos taas haluat vaihtaa usein maisemaa, on matkailuauto sinulle sopiva valinta. Selvitä tarkkaan tarkastelemasi matkailuauton virallinen matkustajamäärä – usein nukkumapaikkoja on enemmän kuin turvavyöllä varustettuja virallisia matkustuspaikkoja. Kiinnitä valintaa tehdessäsi huomiota ajoneuvon enimmäispainoon. Mikäli se ylittää 3 500 kiloa, ajoneuvon kuljettajalla tulee olla C1 –ajolupa. Jos päätöksesi on vakaa ja loppuun asti harkittu, voisi olla perusteltua hankkia liikkeestä uusi ajoneuvo.

Liikkeestä saat ammattitaitoista palvelua ja neuvoja niin hankintaan, kuin tulevaan ylläpitoonkin. Liikkeestä hankkimasi ajoneuvo on tarkastettu ja usein vuosien takuulla varustettu. Lämmitysmuotoja on kahdenlaisia. Osa autoista ja vaunuista on varustettu ilmalämmityksellä, osa taas vesilämmityksellä. Kummassakin vaihtoehdossa on omat hyvät puolensa. Ilmalämmitys luovuttaa lämpöä nopeammin. Kiinnitä kuitenkin huomiota lämmittimen tehokkuuteen ja sen oikeaan sijoittamiseen. Vesilämmitin luovuttaa lämpöä hitaammin, mutta lämmön jakautuminen on tasaisempaa.

Autojen korimallit

Voit valita sinulle parhaiten sopivan korimallin neljästä eri tyypistä: alkovi, puoli-integroitu, integroitu tai retkeilyauto. Alkoviauto on ollut perinteisesti eniten teillä nähty ratkaisu. Tässä mallissa nukkumatilat ovat sijoitettu ohjaamon päällä olevaan alkoviin, joka näkyy selkeästi ulos. Tämän ratkaisun myötä oleskeluun saadaan vapautettua lisää tilaa. Markkinoilla on myös malleja, joissa alkovi on käytetty nukkumatilan sijaan säilytystilaksi. Yleensä alkovimallit rakennetaan sarjavalmistuksessa olevien pakettiautojen rungon päälle.

Matkustuspaikkojen luku voi olla jopa kuusi.  Puoli-integroitu malli on puolittain auton omaan alustaan rakennettu koriratkaisu. Tässä mallissa ei ole ulos puskevaa alkoviosaa, joten se on huomattavasti virtaviivaisempi kuin alkoviauto. Malliin saadaa lisää makuupaikkoja auton etuosan istuinryhmästä – ne laskemalla muodostuu mukava, kokopitkä makuupaikka. Puoli-integroitu malli on pikkuhiljaa ottamassa paikkaa myydyimpänä autona, viime vuosina sen suosio on ollut huimassa kasvussa. Integroidussa mallissa auton valmistajalta käytetään vain alusta. Matkailuautovalmistaja suunnittelee ja tuottaa koriosan täysin itsenäisesti. Ohjaamo liitetään usein osaksi matkustamistilaa, jonka ansiosta myös ohjaamon puoli voidaan lämpöeristää tehokkaasti. Ohjaamossa on suuret lasit, mikä lisää ajomukavuutta. Koska integroidut mallit ovat täysin matkailuautovalmistajan käsialaa, usein hinnat ovat hieman korkeampia muihin malleihin verrattuna.

Retkeilyauto on vaihtoehdoista kaikkein näppärin. Ulkopuolelta tarkasteltaessa voi olla vaikeaa huomata, että kyseessä on matkailuauto – ulkonäkö on hyvin samankaltainen normaalin pakettiauton kanssa. Retkeilyautot on usein suunniteltu kahdelle hengelle. Niistä löytyy samat mukavuudet kuin suuremmistakin versioista, esimerkiksi wc, suihku ja keittiö. Kaikki on vain sijoiteltuna hieman pienempään tilaan. Retkeilyauton etuja ovat myös keskusta-ajamisen helpottuminen, ja tulli- ja siltamaksujen pienentyminen. Useilla alan messuilla ja näyttelyissä pääset tutustumaan kaikkiin malleihin – käytä hyväksesi esittelijöiden ammattitaitoa ja pyydä apua valintaan.