Matkailuautoilu tuo vapauden tunteen

Matkailuautoilu on useiden valitsema tapa tapa reissata ja tutustua uusiin maisemiin. Mikäpä tarjoaisikaan siihen paremmat puitteet – matkailuauton ratin takana olet itse matkustusvälineesi kapteeni, ja sinä päätät koska mennä ja minne. Tekeepä sitten mielesi viettää viikonloppu Lapin luonnon helmassa rauhoittuen, tai kuukausi Euroopan kauneimpiin kaupunkeihin tutustuen, tämä matkustusmuoto soveltuu siihen mitä mainioimmin. Siirtyessäsi kohteesta seuraavaan matkailuautolla, myös itse siirtymiseen käytetty aika muuttuu seikkailuksi. Näet maisemia ja voit löytää upeita paikkoja, joihin et ehkäpä olisi osannut muuten suunnata. Vapaus aikatauluista, mahdollisuus viime hetken suunnitelmien muutoksiin ja jatkuvasti läsnä oleva seikkailun tuntu tekevät matkailuautoilusta aina vain suositumpaa. Kuinka sitten ryhtyä matkailuautoilijaksi eli karavaanariksi?

Ensimmäisenä askeleena kannattaa tutustua tarkkaan, mitä matkailuautoilu käytännössä on ja pohtia, kuinka hyvin tämä matkustusmuoto voisi sopia sinulle. Matkailuauton hankkiminen voi verottaa tilipussista melko roiman siivun, joten suotavaa on, että auto tulee myös nielemään kilometrejä seikkailuissasi, eikä jää vain seisoskelemaan pihaan. Euroopassa matkailuautolla matkustaminen on turvallista ja pientä seikkailuhenkeä omaava voi yöpyä lähes missä vain – ota huomioon aina mahdolliset majoittumiskiellot. Ympäri kotimaatamme ja Eurooppaa löytyy myös lukemattomia määriä leirintäalueita, jotka tarjoavat hyvät puitteet karavaanareille. Usein leirintäalueilta löytyy ravintola-alue, suihkut ja toisinaan myös vieraiden käyttöön asetettu yhteiskeittiö ja grillialue. Karavaanarien kesken vallitsee mukavan lämmin henki – vastaantulevaa reissumiestä tervehditään aina ja leirintäalueilla syntyy jopa elinikäisiä ystävyyksiä.

Mitä huomioida

Karavaanariksi mielivän tulee valmistautua myös muutamiin tosiseikkoihin, jotka tulevat vastaan matkatessa. Mukavuudesta voi usein joutua hieman tinkimään, tilat kun ovat rajalliset. Suuremmalla porukalla matkatessa tämä vaatii kompromisseja jokaiselta.  Matkailuauton ajaminen tai -vaunun vetäminen poikkeaa hieman normaalilla henkilöautolla ajamisesta. Ajoneuvon koon kasvaessa huomattavasti, muutut myös kömpelömmäksi tien käyttäjäksi.

Tämä vaatii hieman totuttelua, mutta melko nopeasti totut muutokseen ja ajo helpottuu. Yksi loistava keino kokeilla tätä matkustusmuotoa ennen ajoneuvon hankintaa, on vuokrata matkailuauto tai –vaunu ja tehdä reissu tai pari koko perheen kesken. Näin sinä ja perheesi saatte ensimmäisen kokemuksen ennen pysyvän päätöksen tekemistä.  Ota huomioon myös, että normaalilla B-ajokortilla voit ajaa vain 3 500 kilogrammaan saakka ulottuvia ajoneuvoja. Tästä painorajasta ylöspäin korttiisi tulee hieman lisää vaatimuksia. Löydät tarkat tiedot esimerkiksi Trafin sivuilta.

Matkailuautoilun kulut

Karavaanarin suurin kulu on varmastikin itse ajoneuvon hankkiminen. Uusien asuntoautojen hinnat sijoittuvat usein 50 000 – 60 000 euron välille. Käytetyn auton voit luonnollisestikin löytää huomattavasti edullisemmin, noin 20 000 – 30 000 eurolla. Matkailuvaunujen hinnat ovat hieman matalampia: uuden vaunun voit löytää 25 000 eurosta alkaen, kun taas käytettyjä löytyy jo 10 000 eurollakin. Ota huomioon, että sinulla tulee olla tehokas vetoauto vaunun vetämiseen.

Matkailuautosi tulee vaatimaan myös säännöllistä huoltoa – tämä kannattaa huomioida myös merkkiä valitessa. Suosi merkkejä, joihin on helposti saatavilla lisäosia. Tämän yksittäisen menoerän jälkeen matkailuautoilu onkin sitten melko edullista. Suurimman menoerän aiheuttaa polttoaine. Majoitukseen rahaa palaa hyvin vähän, leirintäaluemaksut Euroopassa ovat keskimäärin 15-30 euroa per yö. Säästät myös ruokailussa, sillä voit halutessasi kokkailla niin aamupalat kuin illallisetkin oman liikkuvan kotisi keittiössä. Kokeneet karavaanarit antavat mielellään vinkkejä ja neuvoja koskien niin ajoneuvon hankintaa, kuin itse reissaamistakin. Jos tuttavapiiriisi ei kuulu vielä karavaanareita, netistä löydät varmasti mielellään neuvoja antavia reissukavereita. Nyt kun olet vakuuttunut tämän matkailumuodon eduista ja elämyksellisyydestä, voit siirtyä valitsemaan itsellesi sopivaa matkustusautoa ja reissusi voi alkaa!