Maailman nopeimmat urheiluautot

Kukapa meistä ei toisinaan haaveilisi kunnon vauhdin huumasta avoimella tiellä? Elokuvissa sankarit paahtavat kolmeasataa moottoritiellä, moottorin huutaessa komeasti. Tällaisia superautoja todella on olemassa. Maailman nopeimmat urheiluautot kulkevat jopa yli neljääsataa. Mutta minkä valmistajan autot ovat ne kaikkein nopeimmat?

Maailman nopeimmat automallit

Koenigseggin superautot ovat vailla vertaansa. Ruotsalainen nuori mies halusi valmistaa auton, joka toimisi samalla tekniikalla kuin Formula 1 -autot. Tästä lähti idea, joka lopulta poiki vailla vertaansa olevia huippuautoja. Koenigsegg Agera esiintyy muunmuassa Need For Speed -elokuvassa, jossa elokuvan hahmot kisaavat näillä supernopeilla autoilla. Tosielämässä tällainen vauhti ei tietenkään sovi maanteille, mutta autot pärjäävät hienosti erilaisissa kilpailuissa. Agera kiihtyy nollasta neljäänsataan 26,88 sekunnissa. Nollasta neljäänsataan ja takaisin nollaan suoriutuu 36,44 sekunnissa. Ageran voi ostaa itselleen 2,1 miljoonalla eurolla. Bugatti Veyron on toinen supernopea auto. Sitä valmistetaan Bugatti Automobile SAS -yhtiön Ranskan tehtaalla. Tämän 1 888 kiloa painavan auton huippunopeus on rajoitettu nopeuteen 431,1 km/h. Mutta mistä tämä nopea auto on saanut alkunsa?

Sitä alettiin kehittelemään jo 90-luvun lopussa, jolloin siitä luotiin konseptimalli EB 18/4. Tähän konseptimalliin suunniteltiin V18-moottori, kun itse tuotantomallissa päädyttiin W16-moottoriin. Veyronin tuotannon luvattiin käynnistyvän vuonna 2001. Auton luvattiin olevan nopein, voimakkain ja kallein kautta historian. Voimaa siinä olisi 1001 hevosvoiman verran ja tehoa 736 kW. Auton tuotanto ei kuitenkaan alkanutkaan odotetusti, vaan sitä siirrettiin vuoteen 2003. Tämäkään ei onnistunut, sillä mm. auton vakaus vaati lisäsuunnittelua ja yksi prototyyppi jopa tuhoutui testiajossa. Asiat vihdoin edistyivät vuonna 2005, kun tuotanto saatiin aloitettua ja autosta oli saatu vakaa myös suurilla ajonopeuksilla. Suomalaisuuskin liittyy Veyroniin, sillä sen lasit ovat valmistettu Suomessa. Mistään edullisesta ajoneuvosta ei tässäkään ole kyse, sillä auton saa ostettua esimerkiksi Saksasta 1 400 000 eurolla. Nippelitietona mainittakoon, että auton polttoaineen kulutus on huippunopeudessa 112 l/100 km, joka tarkoittaa, että 100 litran tankki tyhjenee 12 minuutissa. Maantieajossa kulutus on sentään vain 24 l/100 km. SSC Tuatara tulee olemaan yksi maailman nopeimmista autoista. Sen valmistus ei ole vielä käynnistynyt, mutta sen huippunopeudeksi väitetään 480 km/h.

Tähän voidaankin päästä kahden ahtimen 5,9 -litraisella V8 -moottorilla. Tehoa moottori tuottaa 1000 kilowattia. Mikäli polttoaineena käytetään etanolia, saadaan tehdoa jopa 1,3 megawattia. Auton vahvuutena on sen erinomainen suunnittelu ilmanvastuksen suhteen. Tuataran ilmanvastus päihittää Koenigsegg Ageran ja Bugatti Chironin. Hiilikuidun käytön ansiosta auton paino on vain 1 247 kilogrammaa. Autoa ei ole vielä valmistettu, mutta kunhan tuotanto alkaa, saamme tietää lisää hinnoista ja huippunopeus voidaan testata. Sitä odotellessa voimme vain ihailla muiden valmistajien superautoja ja niiden uskomattomia nopeuksia. Saa nähdä, tuleeko SSC Tuatara rikkomaan nopeusennätyksiä. Siihen se nimittäin ainakin pyrkii. Seuraa SSC-uutisia virallisilta verkkosivuilta. Maailman nopeimman auton titteliä pitää tällä hetkellä hallussaan Hennessey Venom F5. Se on jopa nopeampi kuin Formula 1 -autot. Auton väitetty huippunopeus on 482 km/h. Tämä onnistuu 7,6 -litraisella tuplaturbo-V8 -moottorilla, jonka tehoa on jopa 1 180 kW. Auton alusta ja runko on valmistettu lähes täysin hiilikuidusta ja näinollen auton massa on 1 338 kg . Tämä superauto kiihtyy nollasta kolmeensataan alle kymmenessä sekunnissa. Tälle kalpenee jopa Formula 1:set. Venom F5:n hinta on alkaen 1,6 miljoonaa dollaria.