Karavaanari – kuinka valmistautua reissuun

Oletko valmistautumassa ensimmäiseen kauteesi karavaanarina? Vastikään hankittu menopeli odottelee pihassa ja mieli tekee jo reissuun. Kotona on mukava viettää iltaa suunnitellen tulevia seikkailuja! Matkailuauto on mainio ratkaisu sekä kotimaan matkailuun, että pidempiin, ulkomaille suuntautuviin reissuihin. Jotta reissuistasi tulisi mahdollisimman onnistuneet, on muutamia seikkoja, jotka sinun kannattaa huomioida jo ennen lähtöä.

Ulkomaille

Varsinkin ulkomaille suuntautuvissa matkoissa alkuvalmistelut ovat erittäin tärkeitä. Tarkistuta auto hyvissä ajoin ennen matkaa merkin korjaamolla. Näin sinulla jää vielä aikaa, jos korjattavaa löytyisi ennen reissuun lähtöä. Onhan auton vakuutusasiat kunnossa? Suomalainen kasko on käypä koko Euroopassa. Jos reissusi suuntautuu Euroopan ulkopuolelle, joudut hankkimaan niin sanotun Green Cardin. Kysy neuvoja vakuutusyhtiöltäsi. Muista myös vakuuttaa matkatavarasi, unohtamatta tietenkään matkalaisten henkivakuutuksia. Eurooppalainen sairaanhoitokortti takaa sinulle hoitoturvan Euroopan ja Sveitsin alueella liikkuttaessa. Mikäli sinulla ei sitä vielä ole, saat sen hankittua Kelan toimipisteiltä.

Tärkeät dokumentit kannattaa tallettaa pilvipalveluihin, kuten OneDriveen, josta ne ovat hätätapauksen tullen saatavilla miltä tahansa Internetiin yhdistyvältä laitteelta.  Valittuasi määränpääsi, selvitä eri reittivaihtoehdot ja hanki liput. Esimerkiksi Suomesta Eurooppaan suunnattaessa tulet todennäköisesti tarvitsemaan autolauttaa – vertaile hintoja ja vaihtoehtoja. Päivitä navigaattorisi ja ilmoita valittu reitti lähimmille omaisillesi. Minkä maiden läpi reittisi kulkee? Tarkista, onko liikennesäännöissä eroja ja tarvitaanko teiden käyttämiseen erityisiä lupia. Esimerkiksi Sveitsin läpi matkaavat voivat saada yllätyssakot, jos eivät hanki moottoriteiden käyttöön oikeuttavaa tuulilasitarraa. Autoliiton sivuilta löydät paljon tietoa liittyen eri säädöksiin.

Lisävarusteet

Reissumukavuutta ja -turvallisuutta voidaan lisätä useilla eri lisävarusteilla. Matkailuautoille on tarjolla erilaisia markiiseja ja etutelttoja, joilla saat kätevästi lisää tilaa ajanviettoon. Parhaiten varustelluissa autoissa markiisi voi olla jopa sisäänrakennettu. Etuteltan alle hankittavat kokoontaitettava retkipöytä ja jakkarat luovat mukavan ruokailutilan kesäisiin päiviin. Kokoontaitettavat vesitankit säästävät tilaa ja ovat erittäin käteviä. Vaunun kanssa matkustavan ei tule unohtaa jarrukiilojen hankkimista – niiden avulla vaunut saadaan lukittua varmasti ja turvallisesti paikalleen. Harkitse myös lämpöpeitteiden hankkimista, varsinkin jos et kavahda talvella matkustamista.

Matkailuajoneuvojen käyttö talvella

Kyllä, matkailuautoa voidaan käyttää myös talvella. Esimerkiksi laskettelurinteiden lähistöllä näkyy talvisaikaankin useita matkailuautoja ja –vaunuja parkissa. Talvikäyttö on pikkuhiljaa lisääntymässä autojen tekniikan ja lisävarusteluiden kehittymisen myötä. Talvikäytössä on tärkeää, että renkaat ovat viimeisen päälle kunnossa. Painava ajoneuvo ja liukkaat tiet voivat muutoin olla kohtalokas yhdistelmä. Lämmitykseen tulee kiinnittää myös erityisesti huomiota. Onko autossa kaasulämmitys? Pidä mukana aina muutama täysi kaasupullo. Lisäksi hanki erillinen, kannettava sähkölämmitin mahdollisten ongelmatilanteiden varalle. Voit aloittaa auton lämmityksen jo vuorokausi ennen reissua. Lämmön karkaamisen minimoinniksi laadukkaat lämpöpeitteet ovat ehdoton hankinta, varsinkin ohjaamoa varten. Mukana olisi hyvä pitää myös akkukaapeleita sekä hinausköyttä.

Lisää normaaliin perusvarustukseen kunnon lumiharja, sekä tukeva lapio lumen luontia varten. Puhdista aina ennen liikkeelle lähtöä lumet katolta – ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita itsesi lisäksi myös muille teiden käyttäjille. Ovien lukkoja varten on hyvä pitää mukana lukkosulaa. Talvisaikaan teiden sulana pitämiseen käytettävä suola voi aiheuttaa harmia autoille. Matkailuautosi vahaus ennen reissua suojaa ajoneuvoa suolalta. Vedenkäytön kanssa tulee noudattaa tarkkuutta, sillä matalissa lämpötiloissa putkien jäätyminen on suuri riski. Käytön jälkeen tyhjennä ja kuivaa huolella vesisäiliöt. Sulje lämmitys, ja jätä kaapistot auki kosteuden poistamiseksi. Matkailuauto tarjoaa lukemattomia vaihtoehtoja reissujasi varten. Oikeanlaisella varustuksella ja huolellisella valmistautumisella voit mennä lähes minne vaan, juuri silloin kun itse haluat.  Tämä pitää karavaanareiden joukon aina vain kasvuvoittoisempana.