General Motors, työpaikka vailla vertaansa

Kun ensin kuulet yhtiöstä General Motors (GM), tulee mieleen isot rekat ja lukemattomat henkilöautot, jotka valtaavat markkinoita. Isot pukumiehet paiskaavat kättä sopimusten syntyessä ja insinöörimiehet touhuavat kädet öljyssä uusien innovaatioiden parissa. Kuitenkin tutustuessa tarkemmin yhtiöön saatkin nopeasti huomata mielikuvat vääräksi. Tässä miljardien dollareiden korporaatiossa toimitusjohtajana on nainen (Mary Barra) sekä lähes puolet muusta johtoportaasta ovat naisia. Lisäksi jopa 25 % yhtiön toimistohenkilökunnasta ympäri maailmaa on naisia.

General Motors ennen ja nyt

General Motors (GM) on yhdysvaltalainen autoja suunnitteleva, valmistava ja myyvä monikansallinen pörssiyhtiö, jonka tämänhetkiset tuotemerkit ovat: Baojun, Buick, Cadillac, Chevrolet, GMC, Holden, Jiefang, Wuling. GM työllistää yli 180 000 henkilöä ympäri maailmaa ja sen liikevaihto oli vuonna 2016 166,4 miljardia dollaria. Yhtiön kotipaikkana toimii Renaissance-keskus, Michiganin osavaltiossa Yhdysvalloissa. General Motors perustettiin vuonna 1908 William C. Durantin toimesta ja vuosina 1931-2007 yritys olikin maailman suurin autovalmistaja. William C.Durantia pidettiin autoteollisuuden edelläkävijänä, sillä hän aloitti autoteollisuudessa käytännön, jossa yhtiö valmistaa monen automerkin autoja. Vuonna 2009 Durantin perustama GM joutui talousvaikeuksiin ja ajautui konkurssiin. Tästä sai alkunsa nykypäivänä toimiva General Motors -korporaatio.

Monimuotoisuudella menestykseen

Hyvä työpaikka takaa hyvän työnjäljen ja tähän onkin panostettu muun muassa kattavalla koulutuksella sekä monipuolisella yhteistyöverkostolla. GM taistelee eriarvoisuutta vastaan ja yhtiö onkin ymmärtänyt jokaisen yksilön tärkeyden osana toimivaa yritystä. GM on ainut autoteollisuuden yhtiö, jonka johtoportaassa lähes puolet on naisia. Lisäksi GM on suurin Afrikan sekä Intian amerikkalaisten naisten työllistäjä autoteollisuudessa. GM on myös ensimmäinen autoteollisuuden yhtiö, joka on osana kansallista homoseksuaalien kauppakamaria. GM vastustaa jyrkästi syrjimistä ja tukeekin homo-, lesbo-, transsukupuolisten sekä muiden seksuaalivähemmistöjen oikeuksia erilaisten mentoriohjelmien avulla. GM tukee seksuaalivähemmistöjä muun muassa erilaisilla markkinointi, myynninedistämis- sekä sponsorointikeinoilla. Esimerkiksi GM esitteli sateenkaaren väreihin käärittyjä autoja näyttelyissään sekä koristeli New Yorkin Cadillac-taloa sateenkaaren väreissä. Lisäksi GM toteutti sosiaalisen median kampanjan osoittaakseen tukensa kansallisen Pride-kuukauden kunniaksi. Vuonna 2017 GM palkittiin Ihmisoikeuskampanjan toimesta yhdeksi maailman tasa-arvoisemmaksi työpaikaksi.

General Motors on vaikuttava Amerikan armeijan kannattaja ja tukeekin yli 6200 työntekijää ja 45 000 eläkeläistä, jotka ovat palvelleet maata sotaoperaatioissa. GM tukee sotaveteraanien sekä heidän perheidensä työllistymistä ja kouluttautumista. Lisäksi GM tekee yhteistyötä sotaveteraaneja avustustavan säätiön kanssa, joka muun muassa suunnittelee esteettömiä asuntoja sodassa loukkaantuneille. GM on palkittu useilla eri palkinnoilla hyväntekeväisyystoimistaan. Vuonna 2015 GM perusti toimikunnan, jonka tarkoituksena oli muun muassa kehittää liikuntarajoitteisten työskentely-ympäristöä. Vuonna 2017 GM aloitti yhteistyön autismiliiton kanssa, jonka tavoitteena oli työllistää autistisia työntekijöitä. Yhteistyö on osoittautunut menestykseksi ja GM onkin sitoutunut laajentamaan ohjelmaa myös tulevaisuudessa. GM on myös yksi harvoista autovalmistajista, jotka antavat taloudellista tukea, mikäli asiakas tarvitsee kehitysrajoituksesta johtuen lisävarustusta General Motorsin valmistaman auton käyttöön. GM on palkittu vuonna 2018 Paras Työpaikka Invalideille -palkinnolla.

GM pyrkii monikulttuuriseen työyhteisöön ja onkin kehittänyt useita vähemmistöjä työllistäviä ohjelmia. Vuonna 2017 jopa 36 % Amerikassa palkatuista työntekijöistä kuului johonkin vähemmistöön ja jopa 33 % maailmanlaajuisesti palkatuista oli naisia. GM tukee myös perheellisten naisten työllistymistä ja työhön paluuta kohderyhmälle suunnatun ohjelman avulla. Yhtiön palkintojen määrä on päätähuimaava ja menestykkään yrityksen lisäksi General Motors on tasa-arvoisemman tulevaisuuden edelläkävijä ja suunnannäyttäjä, olkoon se esimerkkinä myös muille suuryhtiöille.