Amerikkalaiset automerkit

Jenkkiautot ovat yleisesti ottaen arvostettuja ja niillä on oma käyttäjäkuntansa. Alan hartaimmat harrastajat eivät huoli muunmaalaista autoa alleen jenkkiauton kokeilemisen jälkeen. Amerikkalaiset autot on tunnettuja kestävyydestään ja ovathan ne usein myös suurempia kuin esimerkiksi eurooppalaiset autot. Niissä on usein myös suuret moottorit ja voimaa löytyy. Suomestakin löytyy huomattava määrä amerikkalaisia autoja ja niiden harrastajia. Oletko sinä yksi heistä? Jenkkiautoja Suomeen toimittaa mm. Old Cars World. Olemme koonneet muutamasta amerikkalaisesta automerkistä faktoja, joista et välttämättä ollut vielä tietoinen.

Muutamia jenkkiläisiä automerkkejä

Walter P. Chrysler perusti Chryslerin vuonna 1925 ostamalla selviytymisestään taistelevan Maxwell Motor Company -nimisen yhtiön ja sulauttamalla sen Chrysler-yhtiöön. Ensimmäiset Chryslerit esiteltiin kuitenkin jo ennen tuota sulautumista Chrysler-nimellä vuonna 1924. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Michiganissa. Se on yksi kolmesta suuresta jenkkiläisestä ajoneuvovalmistajasta. Suomessa Chrysler on saanut huomiota mm. tasavallan presidentin virka-autona, Urho Kekkosen ja Mauno Koiviston hallintokausien aikana. Esimerkkeinä Chryslerin automalleista voidaan mainita muunmuassa Pacifica, joka on suurikokoinen tila-auto.

Se esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Sen erikoisuutena on ilman käsiä avattavat liukuovet, jotka tuovat huomattavaa käyttömukavuutta käyttäjälleen. Tämän yhdeksänportaisella automaattivaihteistolla toimivan auton moottorina toimii 3,6 -litrainen Pentastar-V6. Jeep kuuluu Fiat Chrysler Automobiles -konsernin alaisuuteen. Itse Jeep-nimeä on käytetty ensimmäisiä kertoja jo toisen maailmansodan aikana armeijan tietyistä kulkuneuvoista. Tämän päivän yleisimmin käytettyjä Jeep-autoja ovat mm. Wrangler, Cherokee ja Grand Cherokee. Jeep-nimeä käytetään virheellisesti myös sellaisista maastureista, jotka eivät Jeepejä ole. Suomeen Jeepit tuo Fiat Group Automobiles Finland Oy. Chevrolet on General Motorsin arvostettu ja maailmankuulu automerkki. Merkin ensimmäinen auto tuli markkinoille jo vuonna 1911. General Motorsiin Chevrolet liitettiin vuonna 1917, jonka omistuksessa se on siitä lähtien ollut. Yhdysvalloissa sitä myydään enemmän kuin mitään muuta merkkiä.

Muita suuria markkina-alueita ovat Brasilia ja Kiina. Chevroletin tunnetuimmat automallit ovat kaikille tutut Corvette ja Camaro. Ford on erittäin arvostettu automerkki, jonka itse Henry Ford perusti Detroitissa vuonna 1903. Yhdysvaltojen lisäksi Fordilla on tehtaita Britannassa, Saksassa, Australiassa, Brasiliassa ja Turkissa. Maiden tehtaat tekevät myös itsenäistä suunnittelutyötä. Ford on todella suuri tekijä: vuonna 2008 tuotettiin 5 532 miljoonaa autoa. Ford on säilynyt autonvalmistajana ja arvostettuna merkkinä siitä huolimatta, että se tuotti tappiota vuonna 2006 peräti 12,7 miljardin dollarin verran. Tällä hetkellä sen omaisuudeksi on arvioitu jopa 200 miljoonaa dollaria.

Dodge on osa Fiat Chrysler Automobilesin omistamaa FCA US LLC -konsernia. Se on perustettu jo niinkin varhain kuin vuonna 1914. Ihka ensimmäined Dodge oli Old Betsy. Myöhemmin, vuonna 1917, Dodge alkoi valmistaa kuorma-autoja. Dodge on valmistanut myös lentokonemoottoreita. Pommikoneiden moottoreita valmistettiin toisen maailmansodan aikana Chicagossa. Merkkiä pidetään edelleen lähinnä pick up -tyylisten autojen valmistajana, vaikka yhtiö onkin valmistanut lisäksi mm. muskeliautoja.

Yksi Dodgen muskeliautoista on esimerkiksi Challenger, jonka valmistus alkoi 1970-luvulla. Vanhan mallisia Challengereita valmistettiin n. 168 000 kappaletta. Niitä valmistetaan nykyäänkin, joskin päivitettynä versiona. Näitä uusia malleja on valmistettu vuodesta 2008 lähtien. Pontiac oli General Motorsin automerkki, jonka autoja valmistettiin 1926-2010. Pontiac-nimi on esiintynyt jo vuonna 1906 hevosvaunuja valmistavan yrityksen nimessä (Pontiac Spring & Wagon). Pontiac-nimi on alunperin peräisin samannimiseltä intiaanipäälliköltä. Pontiacin tuotanto loppui siitä syystä, että Yhdysvalloissa suurten autojen myyntiluvut alkoivat laskemaan huomattavasti ja GM päätti keskittyä enemmän omien päämerkkeihinsä, joita olivat Chevrolet, Buick, Cadillac ja GMC. Pontiacin tunnetuin malli on Firebird